Waarom Divi en Elementor builders zullen afnemen in 2024

Voor insiders in de webontwikkeling en WordPress-community is het duidelijk dat Divi en Elementor builders de afgelopen jaren onmisbare tools zijn geworden. Deze page builders hebben het ontwerp en de ontwikkeling van websites gedemocratiseerd, waardoor zelfs gebruikers zonder technische achtergrond prachtige websites kunnen creëren. Echter, in 2024 kunnen we een significante verschuiving verwachten in de populariteit en het gebruik van deze tools. Hier zijn de belangrijkste redenen waarom Divi en Elementor builders naar verwachting zullen afnemen, specifiek gericht op professionals met diepgaande kennis van de materie.

Gutenberg’s technologische voorsprong en integratie

Gutenberg heeft een opmerkelijke evolutie doorgemaakt sinds zijn introductie. Met de recente updates biedt Gutenberg niet alleen een gebruiksvriendelijke blok-editor, maar ook een steeds groeiend ecosysteem van blokken en extensies die de functionaliteiten van traditionele page builders kunnen evenaren en zelfs overtreffen. Dankzij de native integratie met WordPress, profiteert Gutenberg van betere compatibiliteit en lagere overheadkosten, wat resulteert in een efficiënter gebruik van serverbronnen en snellere laadtijden.

Gutenberg blokpatronen en volledige site editing (FSE)

De introductie van blokpatronen en Full Site Editing (FSE) in Gutenberg markeert een keerpunt. Blokpatronen maken het mogelijk om complexe lay-outs en ontwerpelementen met één klik in te voegen, terwijl FSE gebruikers in staat stelt om elk aspect van hun website te bewerken, inclusief headers, footers, en sidebars. Deze functies verminderen de afhankelijkheid van externe page builders zoals Divi en Elementor, en bieden een native, robuuste oplossing binnen de WordPress-omgeving.

Performance en PageSpeed Insights

Voor insiders die bekend zijn met PageSpeed Insights en Core Web Vitals, is het geen geheim dat prestaties een cruciale rol spelen in SEO en gebruikerservaring. Divi en Elementor staan erom bekend dat ze aanzienlijke hoeveelheden CSS en JavaScript laden, wat de laadtijden kan vertragen en de prestatiescores kan verlagen. Gutenberg, daarentegen, genereert lichtere en schonere code, wat resulteert in snellere laadtijden en betere prestaties. Met de toenemende nadruk van Google op laadsnelheid en gebruikerservaring, zullen ontwikkelaars meer geneigd zijn om Gutenberg te gebruiken vanwege de inherente SEO-voordelen.

Community-gedreven innovatie en ondersteuning

De open-source aard van Gutenberg betekent dat het constant wordt verbeterd door een wereldwijde gemeenschap van ontwikkelaars. Dit resulteert in een voortdurende stroom van updates, nieuwe functies, en verbeteringen. Deze dynamiek wordt verder versterkt door de actieve betrokkenheid van grote spelers binnen de WordPress-gemeenschap, zoals Automattic. Deze snelle innovatiecyclus zorgt ervoor dat Gutenberg sneller kan inspelen op de behoeften en wensen van gebruikers dan commerciële page builders, die vaak een langere ontwikkelingscyclus hebben.

Financiële overwegingen voor ontwikkelaars en bedrijven

Voor veel webontwikkelaars en agencies spelen kosten een grote rol bij de keuze van tools. Divi en Elementor bieden krachtige functies, maar vereisen vaak een premium abonnement voor volledige toegang. Gutenberg, als onderdeel van de core WordPress software, is volledig gratis en biedt een kosteneffectief alternatief. Dit is met name aantrekkelijk voor kleine agencies en freelancers die hun marges willen optimaliseren zonder in te boeten op functionaliteit of kwaliteit.

Technische voordelen van gutenberg’s API en extensibiliteit

Gutenberg’s modulaire architectuur en goed gedocumenteerde API bieden ontwikkelaars de mogelijkheid om aangepaste blokken en plugins te creëren die naadloos integreren met de rest van de WordPress-site. Dit niveau van extensibiliteit is een game-changer voor technische gebruikers die maatwerkoplossingen willen bouwen. De flexibiliteit van Gutenberg stelt ontwikkelaars in staat om geavanceerde functionaliteiten te implementeren zonder te vertrouwen op de vaak zwaargewicht en gesloten ecosystemen van Divi en Elementor.

Kortom..

Voor insiders in de webontwikkelingswereld zijn de tekenen duidelijk: 2024 zou wel eens het jaar kunnen zijn waarin Divi en Elementor hun dominantie zien afnemen. De technologische vooruitgang van Gutenberg, gecombineerd met de voordelen op het gebied van prestaties, SEO, kosten, en extensibiliteit, maken het een steeds aantrekkelijkere keuze voor zowel ontwikkelaars als eindgebruikers. Terwijl Divi en Elementor ongetwijfeld hun plaats zullen behouden binnen bepaalde segmenten van de markt, zal de groeiende acceptatie en innovatie van Gutenberg waarschijnlijk leiden tot een significante verschuiving in de voorkeuren binnen de WordPress-community.